Et kig i Flemmings skatkammer

Den jyske klejnsmed Flemming Laursen bruger sin fritid på at restaurere veteranbiler – og kraner - og drømmer om en skønne dag at genskabe HMF’s allerførste kranserie fra 1950’erne.

 

Bag en stor dør til en ladeport et sted på Djursland gemmer sig et velbevaret skatkammer. Skatkammeret tilhører Flemming Laursen og består af alverdens værktøj og mekanik. Så langt øjet rækker, er der dippedutter og dingenoter i form af frasorterede donkrafte, halv-rustne rør eller små-beskadigede pumper. Det står alt sammen velplaceret på hylder i bedste organiserede stil, for Flemming ser ikke de aflagte dele som skrot, men derimod som potentielle komponenter til sine større projekter. For laden gemmer også på andre, langt større skatte; her toner veteranbiler og store kraner frem af mørket som levn fra en anden tid. Og det er på netop disse, at alle dippedutterne måske en dag skal vise sig nyttige.

I mere end 20 år har Flemming interesseret sig for veteranlastbiler fra 1950’erne, som han køber og restaurerer. Midt i finpudsningen af sin røde Scania-lastbil, fik han pludselig en idé: selvfølgelig skulle bilen også have bygget noget tilbehør på. Derfor begav Flemming sig ud i jagten på den rette tilføjelse og forelskede sig hovedkulds i HMF’s første kranserie A2-A8 fra samme tidsperiode. 
Da ingen før ham (uden for HMF, red.) havde restaureret en så gammel Højbjerg-kran, var det det perfekte tilbehør, for som Flemming siger: 

”Jeg kan godt lide at have, det de andre ikke har!”

Det perfekte match 

Bagpå Flemmings Scania fra 1954 sidder i dag en A6’er fra HMF’s første kranserie. Den fandt han hos en ophugger i Ringkøbing, kasseret til skrot. Heldigvis kunne veteranentusiasten spotte et vist potentiale i den gamle kran, som han derfor købte med hjem. Efter flere års dedikeret arbejde i laden fremstår både kran og lastbil i fantastisk stand. Det er derfor også med en vis stolthed, at Flemming kører den skinnende røde lastbil med tilhørende kran ud på gårdspladsen for at vise os resultatet af årelangt håndarbejde. Her holder bilen i tomgang, imens Flemming manuelt udfolder HMF klenodiets arm og manøvrerer krogen i retningen af en palle, der står på jorden. Så trækker han A6’erens sidste udskud ud og hægter krogen fast på pallen, som han koncentreret styrer op på bilens lad. Og sådan beviser Flemming, at HMF kran fra 1950’erne plus Scania-lastbil i hænderne på en passioneret håndværker er lig med … det perfekte retro-match – og det virker stadig! 

Ud over A6’eren består Flemmings kransamling også af modellerne A2, A3, A5 og A8, og spørger man ham, er der et klart formål med samlingen; at fuldende den komplette HMF serie fra 1950’erne, hvoraf han kun mangler at A4 og A7. Derfor lover han også: 

”Det ikke er den sidste Højbjerg-kran, I får at se fra mig!”

Gamle historier får nyt liv 

I Flemmings lade findes også skatte i form af for længst udgåede HMF klenodier som sække– og griselæsser fra 1950’ernes til brug i landbruget. Men ikke mindst fortællingerne om kranernes ophav har en kæmpe værdi. For eksempel, skulle Flemmings A8’er uden stelnummer efter sigende være den originale prototype. Historien går på, at HMF’s stifter, Arne Bundgaard Jensen, forærede den til sine private venner i vognmandsfirmaet Brødrene Frederiksen, der skulle teste den nye kran, før den blev sat i produktion. Særligt dén historie holder Flemming meget af.

Selvom interessen for kraner startede tilfældigt i jagten på udstyr til Scania-lastbilen, er Flemming med tiden blevet ganske fascineret af HMF’s historie og de danskproducerede kraners holdbarhed. Men veteranerne i laden fremstår kun som skatte takket være Flemmings kyndige hænder.
Han er uddannet klejnsmed og arbejder til daglig på et reparationsværft hos et rederi, der udfører entreprenør-arbejde til søs. Hjulpet godt på vej af sin profession og sin nysgerrighed, formår Flemming blandt andet at fræse cylinderrør, svejse og dreje på drejebænke, der giver gamle reservedele nyt liv eller genskaber oprindelige komponenter. Med samme dygtighed har han fremstillet slanger, hydraulik- – og ventilblokke for at genskabe HMF kranens originale styresystem. Prikken over i’et på disse ventilblokke er de originale messingplader, som Flemming har pudset blanke, der viser hvilket ventilhåndtag, der gør hvad. Og således formår han altså at upcycle selv de mindste krandele og dét må man sige er genbrugsguld til skatkisten!

Et afbræk fra dagligdagen

Det passionerede arbejde med veteranerne i laden er en tidskrævende hobby. Flemming skønner, at det samlet har taget 6 år at istandsætte og opbygge lastbilen med den gamle HMF kran. Men fordybelsen med håndværket giver ham noget helt særligt – og så er der selvfølgelig også fællesskabet omkring det. Han er nemlig en del af en kreds af med-entusiaster, der alle sparrer og vejleder hinanden i deres projekter. Også på forskellige veterantræf rundt omkring i Danmark møder Flemming ligesindede, som han udveksler historier og erfaringer med. 

Selvom Flemmings interesse kræver meget af hans tid, giver det ham en stor ro at arbejde koncentreret med maskinerne. Han beskriver det som et afslappende afbræk fra hverdagen, hvor han indimellem oplever helt at miste fornemmelsen for både tid og sted, men han er heldigvis aldrig langt væk hjemmefra. Imens familien laver aftensmad i gårdens køkken, kan Flemming liste sig over i laden og arbejde videre på sine skatte. Som han selv siger med et skævt smil:  

”Jeg kan lige gå derover, mens kartoflerne koger.” 

Se Flemming manøvrere sin veterankran her